Moikka Kielet

Blogi kielistä ja kielen opiskelusta

Miten opiskella kieliä 2022?

Miten opiskella kieltä tehokkaasti? Jokaisella on eri kiinnostuksen kohteet ja harrastukset, joka myöskin vaikuttaa tehokkaimpaan kielenopiskelutapaan.

Kielikurssi vai itseopiskelu?

Suomessakin monessa kaupungissa on tarjolla kielikursseja erilaisissa opistoissa.

Varsinkin vasta-alkajalle kielikursseista on paljon hyötyä.

Tehokkaan kielenopiskelun kannalta ei kuitenkaan kannata kaikkea jättää kielikurssin ja opettajan vastuulle. Itse-opiskelu on siis hyvin tärkeä lisä kurssilla käymisen lisäksi. Edennyt oppilas voi opiskella myös täysin omatoimisesti mikäli motivaatio riittää.

Miten opiskella itsenäisesti?

Itsenäisesti voi opiskella monella tavalla. Menetelmä täytyy itse valita, koska jokaiselle sopii erilainen tapa opiskella.

Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä erilaisista opiskelutavoista

Onkin hyvä huomata omat heikkoudet ja vahvuudet.

Lue paljon. Jotkut ihmiset tykkäävät lukea paljon. Internetissä on monen tasoista lukemista kielen opiskelijalle. Tässä esimerkki ladattavista teksteistä espanjan opiskelijalle (lingua.com). Samasta linkistä löytyy myös muita kieliä.

Lukutapoja on monenlaisia. Tässä eräs ehdotus: Etsi suhteellisen lyhyt teksti opiskeltavaksi. Lue teksti ensin läpi. Mieti sen merkitystä ja sisältöä lukiessasi. Voit sitten halutessasi kirjoittaa ylös joitakin uusia ilmaisuja ja sanontoja.

Kuuntele. Kuunteleminen on yksi tehokkaimmista tavoista oppia. Älä kuitenkaan kuuntele ihan mitä tahansa, vaan valitse aihe joka sinua kiinnostaa ja joka on suhteellisen helppo. Internetissä on monenlaisia podcasteja kielen opiskeluun. Androiid-puhelimelle löytyy esimerkiksi ohjelma ”Google podcasts”, joka sisältää valmiin hakemiston jonka avulla voit etsiä haluamasi kielenopiskelumateriaalin.

Joitakin podcasteja joita olen kuunnellut: SpanishPod101, Coffee Break SpanishSpanish with Vicente. Osa podcasteista löytyy myös YouTubesta.

Kuuntele paikallista radiota. Tähän oikein hyvä keino on joko tunein.com tai saman sivuston appi kännykkään. TuneIn Play Storesta androidille

Katso videoita. Videoiden katsominen esimerkiksi YouTubesta on hyvin mielenkiintoista ja tehokasta. Tämän sivuston linkit-osiossa on linkkejä joihinkin YouTube-kanaviin joiden avulla voi opiskella kieliä.

Katso elokuvia. Elokuvien katsominen on monelle mielekäs harrastus. Katso elokuvia kohdekielelläsi puhuttuna, ja tarvittaessa laita tekstitys päälle, mutta laita tekstitys kohdekielelle, älä äidinkielellesi!

Ole yhteydessä ihmisiin. Tämä voi olla haastavaa varsinkin rajoitusten aikana. Mutta internetissä on monenlaisia sivustoja joista voit löytää esimerkiksi kielenvaihtopartnerin. näitä sivustoja ovat esimerkiksi Italki, jossa voit etsiä ilmaisen kielenvaihtopartnerin ja myös maksua vastaan opiskella henkilökohtaisen opettajan avustuksella.

Matki. Kun kuuntelet videoita, elokuvia tai podcastia, koita matkia ja toistaa se mitä kuulet.

Nauhoita. Yksi hyödyllinen keino matkimisen lisäksi on se että nauhoitat omaa puhettasi ja vertaat sitä alkuperäiseen. Esimerkiksi Android-kännykkään saatava sovellus Rev Audio&Voice Recorder on pätevä tähän tarkoitukseen.

Puhu itseksesi. Itselleen puhuminen on hyvä keino opiskella kielen tuottamista, varsinkin jos ei muita kieltä puhuvia ihmisiä ole paikalla tarjoamassa puhekumppanuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *